Provera hrane pod četiri lupe

Bez autora
May 25 2014

Hrana na pijacama i u radnjama je bezbedna, jer prolazi kroz proveru četiri inspekcije - fitosanitarne, sanitarne, veterinarske i poljoprivredne. Rizik po zdravlje zbog neispravnih namirnica ipak postoji, ako se kupuju na ilegalnim mestima za prodaju. Sanja Čelebićanin, načelnik Veterinarske inspekcije, kaže da su pojačane kontrole, naročito na mestima gde je moguća ilegalna prodaja namirnica, na pijacama i u njihovoj okolini. Na terenu je pojačan broj inspektora i ništa se ne prepušta slučaju. Bilo je pokušaja prodaje namirnica iz poplavljenih radnji u Obrenovcu, ali smo to sprečili. Te namirnice smo uništili. Hrana u legalnim kanalima prodaje je bezbedna, ali mi i tamo proveravamo da li se sprovodi uobičajena redovna kontrola, a dodatna kontrola je na mestima gde bi mogle da se ilegalno prodaju namirnice, ukazuje Čelebićanin.

Provera hrane pod četiri lupeHrana na pijacama i u radnjama je bezbedna, jer prolazi kroz proveru četiri inspekcije - fitosanitarne, sanitarne, veterinarske i poljoprivredne.

Rizik po zdravlje zbog neispravnih namirnica ipak postoji, ako se kupuju na ilegalnim mestima za prodaju.

Sanja Čelebićanin, načelnik Veterinarske inspekcije, za „Blic“ kaže da su pojačane kontrole, naročito na mestima gde je moguća ilegalna prodaja namirnica, na pijacama i u njihovoj okolini. Na terenu je pojačan broj inspektora i ništa se ne prepušta slučaju.

- Bilo je pokušaja prodaje namirnica iz poplavljenih radnji u Obrenovcu, ali smo to sprečili. Te namirnice smo uništili. Hrana u legalnim kanalima prodaje je bezbedna, ali mi i tamo proveravamo da li se sprovodi uobičajena redovna kontrola, a dodatna kontrola je na mestima gde bi mogle da se ilegalno prodaju namirnice - ukazuje Čelebićanin.

Naša sagovornica savetuje građane da naročito obrate pažnju na deklaraciju robe, na kojoj stoji podatak o poreklu, rokovima upotrebe, uslovima čuvanja, kao i sastavu namirnica.

JKP „Gradske pijace“ za „Blic“ kažu da su intenzivirali saradnju sa svim inspekcijama, poljoprivrednim, veterinarskim, sanitarnim i fitosanitarnim.

- Kontrolišemo i namirnice i proizvođače. Počeli smo i internu kontrolu. Imali smo sastanak s fitosanitarnom inspekcijom kako bismo dobili detaljnija uputstva na šta da obratimo pažnju. Ovo je nova situacija i svima je potrebna dodatna edukacija - ističe Marija Bošnjaković, iz JKP „Gradske pijace“.

I u Veletržnici Beograd, odakle se voće i povrće distribuira u male radnje, pijace i restorane, kažu da su kontrole inspektora svakodnevne i uobičajene. Ispravnost voća i povrća na Veletržnici kontroliše fitosanitarna inspekcija, a pored nje, u kontrolu dolaze i tržišna i komunalna inspekcija.

Veliki trgovinski lanci preuzeli su dodatne kontrole voća i povrća koje dolazi s područja pod poplavama, a od dobavljača se zahtevaju i vanredne fizičko-hemijske i mikrobiološke kontrole. U „Delezu Srbija“ neće prodavati voće i povrće, kao i ostale sveže artikle koji dolaze s područja zahvaćenim poplavama.To će biti tako sve dok se stanje ne stabilizuje i dok dobavljači sa ugroženih područja ne budu imali obavljene sve neophodne laboratorijske provere i potvrde o bezbednosti i zdravstvenoj ispravnosti proizvoda.

- U međuvremenu, od svih dobavljača zahtevamo vanredne fizičko-hemijske i mikrobiološke kontrole proizvoda. Iako to nije predviđeno propisima za proizvođače voća i povrća, zahtevamo i potvrdu mikrobiološke ispravnosti, koja je u ovoj situaciji adekvatan pokazatelj ispravnosti. Preuzeli smo dodatne mere predostrožnosti, pa će naša stručna lica obavljati svakodnevne intenzivne kontrolne obilaske domaćih dobavljača uz vršenje dodatnih laboratorijskih provera - kaže Martina Petrović, menadžer za odnose s javnošću „Deleza“.

Od dobavljača, osim potvrde o ispravnosti za voće i povrće u „Delezu“ zahtevaju i potvrdu o ispravnosti vode, koja se koristi za njihovo zalivanje. Isto je i u „Merkatoru-S“.

- Dobavljači koji isporučuju voće i povrće kompaniji „Merkator-S“ garantuju da isporučeni proizvodi nisu bili u kontaktu s vodom iz poplavnog talasa. Proizvođačima s područja zahvaćenih poplavama s kojima sarađujemo data je preporuka da izvrše vanrednu laboratorijsku analizu bezbednosti hrane - kažu u „Merkatoru-S“.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik